Belépés

+36 30 495 5112 Élő segítségnyújtás az oldal alján!

Kisállattal teszteltük az AJAX riasztórendszert!

Manapság már alapkövetelmény, hogy egy riasztórendszer mozgásérzékelője megkülönböztesse az állatokat az emberektől. Ezt ma már majdnem mindegyik riasztórendszer támogatja, azonban az AJAX testreszabhatósága miatt sokkal jobban optimalizálható kisállatokhoz. Beltéri védelemnél természetesen csak a 20 kg-nál kisebb súlyú kisállat jöhet szóba, ami az AJAX szerint 20kg-nál könnyebbet jelent. Ez lényegében egy kisebb termetű kutya, vagy macska. Az elmúlt három hétben egy macskás lakásba raktuk be az AJAX MotionProtect mozgásérzékelőjét, így nem csak hogy teszteltük, hanem komolyabb munkára is fogtuk a szenzort és az algoritmusokat!

Hogyan működik egy mozgásérzékelő?

Az AJAX alapjában véve négyféle beltéri mozgásérzékelővel rendelkezik. Mindegyik rendelkezik kisállatvédelemmel.

A modern algoritmusoknak köszönhetően az infravörös szenzorral felszerelt mozgásérzékelő is képes kiszűrni a kisállatokat, azonban ő nem úgy lát, mint egy kamera, csupán adatokkal dolgozik, így azok “becsaphatják” őt, ha nem megfelelően helyezzük el. Logikusan senki sem szereti a téves riasztásokat, így amennyiben kisállat él velünk, néhány dolgot figyelembe kell vennünk.

Egy infrás érzékelő így “látja” az adott területet. Ha bizonyos zónán belül gyorsan változik a hőmérséklet, és az a zóna nagyobb, mint “X”, akkor riaszt. Jól látható a fenti képen, hogy a cica felmászott egy bútorra, ezért a szenzor szerint ugyanakkora, mint az ember, tehát riasztani fog. Természetesen ez ellen is létezik védelem, a helyes mozgásérzékelő telepítése és használata.

Hogyan telepítsük az AJAX mozgás érzékelőjét kisállat mellett?

Az AJAX hivatalosan azt írja, hogy mindegyik mozgásérzékelőjét ellátta kisállat védelemmel. Az infraérzékelő mellett a mikrohullámú érzékelővel is rendelkező MotionProtect Plus jobban kiszűri a téves riasztásokat, ezáltal a kisállatokat is. Mi az alap MotionProtectet teszteltük egy macskával. Az AJAX ajánlása szerint legalább 2,4 méteres magasságba helyezzük el a mozgásérzékelőt, ami rendkívül fontos lehet egy olyan helységben, amiben kisállattal tartózkodik. A mozgásérzékelő úgy van kalibrálva, hogy lent, a padló szintjén kevésbé érzékeny, míg középen és felül rendkívül érzékeny. Ezért van az, hogy egy kutya legtöbbször semmilyen problémát nem jelent a mozgásérzékelőnek, mivel, mivel nem ugrál, mászik fel a bútorokra. Ellenben a macska már a bútorokra is felmászhat, ami miatt sokkal körültekintőbben kell telepíteni a szenzort.

Mondani se kell, hogy a mozgásérzékelő elé még véletlen se tudjon a macska felmászni. Ilyen például egy polc, vagy valami magas kanapé, esetleg cica bútor. Optimális esetben a szenzor felhelyezése 2,4 – 2,6 méter magasságon kell legyen. Például ha van konyhabútor, amire rálát a mozgásérzékelő, és arra a macska is fel szokott ugrani, akkor bizony optimalizálni kell a magasságot. Ezen kívül az AJAX rendelkezik beépített mozgásérzékelő teszttel, illetve állíthatjuk az érzékenységet is.

Mit jelent az alacsony, normál, magas érzékenység a mozgásérzékelő esetén?

Kisállat esetén az AJAX az alacsony érzékenységet ajánlja, így a mozgásérzékelő agroritmusai jobban kiszűrik a kisállatok által okozott jelzéseket. Ettől függetlenül ez nem jelenti azt, hogy akkor most már sétálhatunk a lakásban, mert bizony azonnal jelezni fog, riasztási eseményt generál. Tehát nem kell attól félni, hogy akkor most később kapunk riasztást, ha valaki belépne az ingatlanba. Tapasztalataink szerint a macska tulajdonosok mindenképp az alacsony érzékenységet állítsák be, mert “normál” esetén olykor fals riasztást kaptunk.

Mennyire működött jól az AJAX mozgásérzékelője macska esetén?

Az elmúlt néhány hétben összesen csupán egyszer kaptunk fals riasztást a macskára, holott a macska felugrált a bútorokra és van egy magasabban fekvő alvóhelye is. Elmondható tehát, hogy amit az AJAX a kisállatvédett mozgásérzékeléshez kifejlesztett algoritmus rendkívül jól működik már az alap mozgásérzékelő esetén is, csupán megfelelően kell telepíteni. Összességében rendkívül elégedettek vagyunk, az AJAX jól vizsgázott nálunk!

Mennyire biztonságos az AJAX? Olvasd el a “Miért az AJAX?” aloldalunkat, és a telepítés menetéről is olvashatsz tőlünk.

Forrás:https://ajaxriaszto.hu/kisallattal-teszteltuk-az-ajax-riasztorendszert/

Belépés or Regisztráció