Belépés

+36 30 495 5112 Élő segítségnyújtás az oldal alján!

Amit a Windows 7-et használóknak feltétlenül tudniuk kell

Január 14-én megszűnt az operációs rendszer támogatása, cikkünkben összefoglaltuk, hogy ez milyen következményekkel jár.

Gyorsan elszállt az idő, ami nemrég még távoli fenyegetésnek tűnt, mára valósággá vált: kedden kapta meg a Windows 7 az utolsó biztonsági frissítéseket, és a későbbiekben nem kapnak támogatást a nyugdíjba vonultatott operációs rendszer használói. Vagyis jelentősen megnőttek a szoftver további futtatásának kockázatai.

Technikailag semmi akadálya egy Widows 7-es PC további használatának: hacsak nem történik merevlemez-meghibásodás vagy egy rosszindulatú program által okozott machináció, az operációs rendszer ugyanúgy fog működni, mint eddig: lehet vele internetezni, programokat futtatni stb.

De a Windows 7-ben újonnan felfedezett sérülékenységeket már nem fogják kijavítani, így csupán idő kérdése lesz, hogy ezek kihasználásával támadást indítanak a nem frissülő számítógépek ellen a hackerek. Korábban a Windows XP-nél előfordult, hogy egy igen súlyos sebezhetőség felfedezését követően a Microsoft rendkívüli foltot adott ki a rendszerhez, de nincs arra garancia, hogy ez meg fog történni a Windows 7 esetében is.

Így aztán egy, az internetre csatlakozó Windows 7-es PC veszélybe sodorhatja a rajta tárolt adatokat, személyes információkat. Aki pedig úgy dönt, hogy ezentúl leválasztja magát a világhálóról, még mindig megfertőződhet egy nem megbízható forrásból származó USB-memóriától.

Teljes mértékben nem védenek meg a bajtól az antivírus programok sem: ezek meg tudnak akadályozni bizonyos típusú támadásokat, de a biztonsági réseket nem fogják befoltozni. Ezek kihasználását nem képesek meggátolni, nem véletlen, hogy a biztonsági cégek jó tanácsai között megtalálható, hogy tartsuk mindig naprakész állapotban a számítógépünket.

Ezért aztán a legjobb megoldás a kockázatok minimalizálására a Windows 10-re való áttérés.

Ami a korábban futtatott programokat illeti, a Windows 10-et úgy készítették el, hogy visszafelé kompatibilis legyen, de nagyon is megtörténhet, hogy egyes régebbi programjaink nem fognak megfelelően működni az új környezetben. Ilyenkor fordulhatunk segítségért a problémás program fejlesztőjéhez, vagy futtathatjuk az inkompatibilis programot egy virtuális Windows 7 gépen a Windows környezeten belül. Megoldást jelenthet továbbá egy másik, hasonló funkcionalitású programra való áttérés.

Forrás:https://computerworld.hu/

Belépés or Regisztráció