Belépés

+36 30 495 5112 Élő segítségnyújtás az oldal alján!

SSD-t vagy SSHD-t (hibrid meghajtót) vegyünk?

Új PC vásárlásakor vagy a tárolóeszköz cseréjekor érdemes komolyan megfontolni, hogy melyik meghajtótípust részesítsük előnyben.

Az SSHD (solid-state hibrid drive) egy hagyományos merevlemez, amelyet kisebb kapacitású félvezető tárolólapkákkal egészítettek ki, míg az SSD-k teljes egészében memórialapkákból állnak. Vagyis az SSHD alapvetően egy merevlemez és egy SSD egy berendezésben, ezért nevezik hibridnek. A meghajtót a Windows egyetlen eszközként kezeli, az SSD részben tárolódnak a gyors működést igénylő programok, míg az adatok és a többi alkalmazás a merevlemezre kerülnek.

Manapság az SSD-k két típusa - SATA és NVMe - használatos. A SATA felületű SSD-k PC-nk hagyományos SATA portjára csatlakoznak, csakúgy mint a merevlemezek. Az NVMe felületű eszközök az M.2 portra csatlakoznak, és sokkal gyorsabbak, mint SATA-s testvéreik, de jóval drágábbak is.

A hibrid SSHD-k ennek megfelelően csak SATA változatban érhetők el, főként 2,5 hüvelykes laptop formátumban. Itt figyelni kell arra, hogy sok laptopba csak legfeljebb 7 milliméter vastag meghajtók férnek be, míg az SSHD-k 9,5 milliméter vastagságúak.

Az SSHD-k lassabbak az SSD-knél, de gyorsabbak a hagyományos merevlemezeknél. Ha nagy tárolókapacitásra van szükségünk elfogadható áron, egy SSHD jó választás. Ha elsődleges fontosságú számunkra a teljesítmény, vegyünk inkább egy SSD-t. Azonban választásunkat komolyan befolyásolja az is, hogy laptopba vagy asztali számítógépbe szánjuk-e az eszközt.

Korlátozottak a lehetőségeink, ha laptopunkban csupán egy meghajtónak van hely. Ha a lehető legnagyobb teljesítményre vágyunk, vásároljunk egy SSD-t. Ha nagy tárkapacitásra van szükségünk, válasszunk egy SSHD-t. (Ha pedig a lehető legkevesebbet akarjuk költeni, maradjunk a merevlemeznél.)

A Seagate SSHD-i intelligens módon megtanulják, hogy mely alkalmazásokat használjuk a legtöbbet, és ezeket megpróbálják a SSD részben tárolni a gyorsabb betöltés és a nagyobb összteljesítmény elérése érdekében. Mindazonáltal bár két-háromszoros sebességjavulást fogunk tapasztalni az ily módon "gyorstárazott" (az SSD részben tárolt) adatok esetében, a teljesítmény el fog maradni a SATA felületű SSD-ékétől. Figyeljünk arra is, hogy olyan meghajtót vegyünk, amelyik befér a laptopunkba. Vizsgáljuk meg a meglévő meghajtó vastagságát, mielőtt újat vásárolunk. Néhány ultrahordozható laptopba pedig nem férnek be a 2,5 hüvelykes meghajtók sem, esetükben 1,8 hüvelykes microSATA meghajtó jelenti a megoldást, vagy egy M.2 kártya (NVMe meghajtó).

Az asztali számítógépek házában többnyire több meghajtót is elhelyezhetünk, így nincs sok értelme SSHD-t vásárolni. Sok új PC-t eleve merevlemezzel és SSD-vel is felszerelnek. A Windowst és néhány programot a viszonylag kis kapacitású (például 250 gigabájtos) SSD-re telepítenek, míg a merevlemez bőséges helyet biztosít a többi alkalmazás és az adatok számára.

Forrás:https://computerworld.hu

Belépés or Regisztráció