Belépés

+36 30 495 5112 Élő segítségnyújtás az oldal alján!

Ennek a Windows 10 funkciónak mindenki örülni fog

Ha telepítés után a PC nem indul el, a Windows automatikusan eltávolítja a frissítést, és jó darabig nem is próbálkozik az újratelepítéssel. Az új szolgáltatás az áprilisi frissítésben mutatkozik be.

A Windows 10 a közeljövőben érzékelni fogja a rendszerindítási hibákat, és ha kell, eltávolítja a legutolsó továbbfejlesztést, hogy működőképes állapotba hozza a PC-t, jelentette be a Microsoft.

Ha a Windows sikertelen indítást tapasztal, automatikusan kutatni kezdi a hiba okát: rákeres a lemezhibákra, a rendszerfájlok esetleges sérülésére, a rendszerleíró adatbázis hibás bejegyzéseire, és ha a rendszer ezek korrekciója  után se indul el, ellenőrzi, hogy történt-e a hiba jelentkezését megelőzően rendszerfrissítés. Ha igen, megpróbálkozik ennek automatikus eltávolításával, hátha így az eszköz visszanyeri működőképességét.

Az öngyógyító funkció a Windows 10 áprilisban esedékes következő nagy frissítésében, a Windows 10 1903-ban jelenik meg.

Maga a szolgáltatás annyiban nem új, hogy a Windows a hibás frissítés vagy továbbfejlesztés után már eddig is képes volt a korábbi működő változathoz visszatérni. Csakhogy a frissítés visszavonása után a rendszer másnap újra megpróbálkozott a telepítéssel, és a rákövetkező napokon újból és újból nekifutott a folyamatnak.

Az új szolgáltatás mindezt megsprórolja, ugyanis a frissítés visszavonása után a Windows harminc napig letiltja a frissítés újbóli telepítését. Ez elegendő idő, hogy Microsoft kinyomozza a hiba okát, és elkészítse a javítást.

Bár a Microsoft több, mint egy évtizede folyamatosan fejleszti a Windows helyreállító képességeit, hogy kezelni tudja az elkerülhetetlen hibákat, a Windows 10 frissítések minősége miatt az utóbbi időben rengeteg kritikát kapott.

A problémák a tavaly őszi Windows 10 1809-nél kulmináltak, amikor a terjesztést is le kellett állítani, mert a szoftver felhasználói fájlokat törölt.

Az új szolgáltatás azt mutatja, hogy a Microsoft meghallotta a kritikákat, noha természetesen a frissítés törlése, illetve elhalasztása csupán tüneti kezelése a problémának, a lényeget - a frissítések olykor meglehetősen gyatra minőségét - nem érinti. Ennek ellenére mégis fontos lépés, mert egyszerűbbé teszi minden Windows 10-felhasználó életét.

Forrás:https://computerworld.hu

Belépés or Regisztráció