Belépés

+36 30 495 5112 Élő segítségnyújtás az oldal alján!

Az 5G átgázol mindenen

"Úgy hiszem, az amerikaiak megérdemlik, hogy tudják, milyen a hatása az egészségre... Megérdemlik, hogy szülessék egy kutatás a fontos kérdések tisztázására. Az ipar mennyi pénzt szán független kutatás támogatására (...) ennek az új technológiának a biológiai hatásairól?" Az ipar egyik képviselőjének a válasza: "Egyelőre tudomásom szerint nincsenek ipar támogatta tanulmányok".

Blumenthalnak hívják azt az amerikai szenátort (Richard Blumenthal), aki 2011 óta képviseli Connecticut államot a szenátusban, és aki idén február 6-án, a kereskedelmi, tudományos és szállítási bizottság szenátusi meghallgatásán az ipar embereinek szegezte kérdéseit, aggódva az 5G technológia egészségre káros hatásai miatt.           

A szenátor és egy kaliforniai körzetet képviselő Anna Eshoo, az amerikai képviselőház tagja, tavaly december 3-án fordult levélben a szövetségi kommunikációs biztoshoz (az FCC vezetőjéhez), Brendan Carrhoz a tárgyban. Két hét múlva meg is érkezett az illetékestől a válasz, amelyben egyetlen szó sem esik arról, hogy bármilyen vizsgálat vagy akár csak teszt is történt volna. Carr levele egyébként kiváló példája a politikai mellébeszélésnek, megnyugtató mondatok sorjáznak arról például, hogy az illetékes állami intézmények (arrafelé: ügynökségek) folyamatosan figyelemmel követik az egészséggel és biztonsággal kapcsolatos kérdéseket, és mérlegelik a releváns tudományos, technológiai változásokat, és így tovább és tovább - árad a rendkívüli professzionalizmussal megkonstruált bódító blabla.

A bevezetőmben idézett párbeszéd a szenátor és az ipar képviselői között Blumenthal e kijelentésével összegezhető: "...tehát vakrepülést hajtunk végre, ami az egészséget és a biztonságot illeti."           

Egyébként a február 6-án megrendezett meghallgatás fókuszában ez állott: "a kulcsfontosságú lépések annak érdekében, hogy megőrizzük az Amerikai Egyesült Államok globális vezető szerepét a következő kommunikációs technológia terén, spektrumszükségletek a bevezetés felgyorsítására és új applikációk és szolgáltatások, amelyeket a fogyasztók elvárhatnak az 5G-s rendszerektől".           

A Computerworldnél 2019 az egészség éve, ezért ezúttal a meghallgatás szakmai részleteire itt nem térek ki, mindössze azt jegyzem meg, hogy Blumenthalon kívül senki sem

hozta szóba az új technológiával kapcsolatos egészségügyi félelmeket. Gondolom, ezen nincs mit csodálkozni, hiszen az utóbbi évtizedekben hozzászoktunk ahhoz, hogy egy ígéretes technológia, platform elterjedésének útjából könnyű kézzel és szívvel vagyunk képesek elsöpörni minden akadályt és mindenkit, aki akadékoskodik - még ha egészségünket érintő veszélyeket emleget is.

Nem kell sokat keresgélnünk a világhálón, hogy rátaláljunk olyanokra, akik erős szavakkal hívják fel a figyelmet az 5G potenciális veszélyeire. Egy 2017. szeptember 13-án kelt dokumentum szerint 36 ország 180 tudósa és orvosa beadványt fogalmazott meg, amelyet az Európai Unióhoz juttattak el (nem sikerült kiderítenem, pontosan melyik szervezetnél landolt a dokumentum). A szöveg végén ott van a 180 aláíró neve, munkahelye, az ország, ahol tevékenykedik - nem tudom megállapítani, hogy rangos társaság-e, amelyik ezt a címet adta dolgozatának: "Tudósok és orvosok figyelmeztetnek arra, hogy az 5G potenciálisan súlyos egészségi hatású". Nem vagyok teljesen biztos abban, hogy a "warn of potential seriuos health effects of 5G" szövegnek a legjobb fordítását produkáltam, ám az a gyanúm, hogy ez nem teljesen az én korlátaimnak tudható be.           

Mindösszesen 13 alkalommal olvasható az aláírások nélkül háromoldalas dolgozatban a "független" szó, amely olyan összefüggésben is előfordul, amelyből kitűnik: a dokumentum szerzői tartanak attól, hogy az "ipar" hatással lehet az 5G veszélyeit vizsgáló kutatások kimenetelére. Ugyanakkor nincs példa a dolgozatban olyan kutatásra, tesztre, tanulmányra, amelyre a magukat függetlennek tartó tudósok és orvosok szerint az ipar hatással volt.           

Az 5G jönni fog, úgy tűnik, nincs, ami az útjába állhatna.

Forrás:https://computerworld.hu

Belépés or Regisztráció