Belépés

+36 30 495 5112 Élő segítségnyújtás az oldal alján!

Irdatlan tárhelyű telefonokon munkálkodik a Samsung

Gondoltátok volna pár évvel ezelőtt, hogy nemsokára 1 terabájtos mobilokkal szaladgálunk majd?

A telefonok lassan egyre nagyobb teret nyernek az életünkben, jelentőségük növekedésével pedig a tárhely iránti igényünk is szinte csak exponenciális görbével írható le. Ezzel minden gyártó tisztában van, ami a piacon is jól látható: pár évvel ezelőtt a 16 GB-os telefonokkal is meg voltunk elégedve, napjainkra viszont ez a méret szinte használhatatlanná vált, hiszen párszáz kép itt, néhány zeneszám ott, és puff, már repül is a közutálatnak örvendő “a tárhely betelt” üzenet. Persze számtalan felhőalapú megoldás létezik a helyspórolásra, ezek azonban nem helyettesíthetik teljesen a mobilok beépített kapaciátását, így szinte egymást taposva jelentek meg a 128, 256, és a jelenlegi csúcstartó, 512 GB-os készülékek. Még túl sem tettük magunkat a fél terányi tárhelyen való hüledezésen, már meg is érkezett a következő. Igen, jól olvastátok: a Samsung a héten piacra dobta az egy terabájtos chipjét.

Bejelentették, hogy megkezdődött a telefonba tervezett eUFS kártyák gyártása, melyek (binárisan)  1 099 511 627 776 bájtot, 1,048,576 megabájtot, 1024 gigabájtot avagy 1 egész terabájtot képesek tárolni. Ráadásul a növekedés nem ment a fizikai méretük kárára sem, hiszen ugyanakkora helyet foglalnak, mint a Samsung korábbi egységei, 11,5 x 13 millimétert. Ezt az elképesztő teljesítményt úgy érik el, hogy 

“16 rétegnyit kombinálnak a Samsung legfejlettebb, 512 gigabites V-NAND flash memóriájából.”

Szóval kétszer jobban teljesítenek, mint a jelenlegi piaci csúcs, illetve a méretük sem növekedett, no de mi a helyzet a sebességgel? Nos, az új chip lesz a lehető leggyorsabb, amit csak kaphatunk a Samsungtól. Amíg az 512 gigabájtos memóriájuk “csak” 860 MB/s-os olvasási, illetve 255 MB/s-os írási sebességgel rendelkeznek, addig az egy terás verzió 1000 MB/s-mal tud olvasni és 260 MB/s-mal tud írni. Hogy mit is jelent ez a valóságban? A Samsung szerint az új chippel egy 5 GB-os film SSD-re írása mindössze 5 másodpercbe fog kerülni - ez tízszer gyorsabb, mint amire egy nagyobb teljesítményű microSD kártya képes. 

Ez állt a közleményben:

“A Samsung Electronics, a fejlett memóriatechnológia egyik piacvezetője, ma jelentette be, hogy megkezdte az iparban eddig ismeretlen egy terabájtos beágyazott univerzális flash tárolója (eUFS) gyártását, melyet a követekző generációs mobileszközeiben használ majd föl. Mindössze négy évvel az első 128 GB-os eUFS megoldás megjelenése után a Samsung sikeresen átlépte az egy TB-os küszöböt, mely régóta cél volt a mobiltechnológia világában. Az okostelefon-felhasználók nemsokára kiélvezhetik egy prémium laptop tárhelykapacitását a telefonjaikon anélkül, hogy külső vagy belső tárolóegységet kapcsolnának hozzá.”

A hatalmas tárhely pedig minden bizonnyal a Samsung legújabb zászlóshajójába, a Galaxy S10-be kerül majd bele, amit hatalmas remények öveznek - a telefon a pletykák alapján pedig képes is lesz ezeket valóra váltani. A szóbeszéd szerint az egyterás tárhelyhez elképesztően sok, 12 GB-nyi RAM is társul majd, a telefonkülsőbe rejtett szörnyeteget pedig limitált mennyiségekben és őrülten magas árral dobják majd piacra. És már nem is kell sokat várnunk rá, az S10 a Samsung ‘Galaxy Unpacked’ sajtóeseményen mutatkozik majd be, amit február 20-án tartanak. Aki kíváncsi, itttudja majd végignézni.

Forrás:https://hasznaltandroid.hu

Belépés or Regisztráció