Belépés

+36 30 495 5112 Élő segítségnyújtás az oldal alján!

Ez a böngésző azt is megmondja, ha álhírgyárral vagy propagandistákkal van dolga

A Microsoft Edge mobilos verziója mostantól azt is jelzi, megbízható forrásnak számít-e az oldal, amit megnyitnak a felhasználók, és így szabad-e hinni az ott megjelenteknek.

A Microsoft Edge nevű böngészőjéhez korábban NewsGuard néven készült egy remek eszköz, amely ellenőrizni tudja az oldalak valóságtartalmát, és azt is jelzi, ha a felhasználó problémás szájtra tévedt. A fejlesztés most végre mobilokra is megérkezett, igaz, egyelőre csak Androidon működik.

A funkciót a program beállításai/Hírek értékelése menüpont alatt lehet aktiválni, ezt követően minden, a címsorba írt weboldal mellett egy ikon jelenik meg, amely az URL és a mögöttes tartalom megbízhatóságát jelzi. Az üröm az örömben, hogy egyelőre főleg angol nyelvű oldalak esetében működik (illetve persze ott sem mindegyiknél, csak amelyiket már ellenőrizték), de ha valaki gyakran látogat ilyen szájtokat, mindenképp érdemes bekapcsolni.

Azt, hogy megbízható oldalra léptünk, onnan lehet tudni, hogy a NewsGuard ikonja zöldre vált. Ezzel egyebek mellett azt jelzi, hogy az oldal nem tartozik a valótlanságokat rendszerszinten közlő orgánumok közé, odafigyel a minőségi tájékoztatásra, nem használ eltúlzott felütéseket, illetve az oldalon megjelenő tartalmakat nem névtelenségbe burkolódzó újságírók készítik.

A NewsGuard emellett arra is lehetőséget ad, hogy a felhasználók maguk jelentsék a problémásnak vélt híroldalakat és tartalmakat, melyeket a címsor melletti ikonra nyomva lehet ellenőrzésre küldeni. Az üzemeltetők ilyenkor alaposan megvizsgálják a bejelentés tényét, illetve azt is, tényleg álhírgyárról van-e szó.

A mobilokra szánt funkció Androidon már remekül működik, iOS-en viszont még tesztelés alatt áll, és még nem tudni, ott mikortól lehet használni.

Forrás:https://hvg.hu

Belépés or Regisztráció