Belépés

+36 30 495 5112 Élő segítségnyújtás az oldal alján!

Hát, ez remek: 1000+ milliárdnyi netes beszélgetésünket gyűjthette be egy cég, a Facebooknál már nyomoznak

Visszaélhetett a rábízott felhasználói információkkal, és meg is figyelhetett másokat az a bostoni elemzőcég, amely a Twitter és az Instagram mellett a Facebookkal is szoros kapcsolatot ápolt. A háttérben orosz és amerikai kormányzati szálak is feltűnnek.

A Cambridge Analyticával történt incidens után újabb ismert elemzőcéggel szakította meg együttműködését és indított belső nyomozást a történtek után a Facebook – jelentette a The Wall Street Journal, amely úgy tudja: ezúttal a bostoni székhelyű Crimson Hexagonnal akadtak gondok, a vállalat ugyanis nemcsak nem kezelte megfelelően az elemzéseikhez szükséges adatokat, vissza is élhetett azokkal.

A cég évek óta foglalkozik a közösségi médiában szereplő posztok és az abból származó adatok elemzésével, melyek többségét közvélemény-kutatásokra használták fel, hogy értékelni tudják például egy politikai jelölt, vagy téma várható sikerességét. A jelentés alapján ezermilliárdnál is több közösségi felületeken – közösségi oldalakon, blogos hozzászólásokban és fórumokon – folyó beszélgetés adatait gyűjtötték be, és dolgozták fel.

Tavaly márciusban a Facebook megtiltotta, hogy a felhasználók adatait kormányzati megfigyelésekhez használják fel, ám a hírek szerint a Crimson Hexagon nemhogy figyelmen kívül hagyta ezt, több, aggályos kontraktus is arra utal, hogy a cég folyamatosan szállított adatokat másoknak. (A jelentés szerint alapján a cég orosz és amerikai kormányzati kapcsolatokkal rendelkező szervezeteknek is.) A Facebook jelezte, hogy komolyan veszi a napilap által nyilvánosságra hozott jelentést, az ügyet haladéktalanul kivizsgálják.

Az elemzőcéggel kapcsolatos vádak miatt a BBC is érdeklődött a Crimson Hexagonnál. Bár a kérdéseikre nem válaszoltak, egy közleményt kiadtak, igaz, a facebookos vizsgálatra már nem tért ki benne. A közösségi oldal szóvivője később megerősítette, hogy a két vállalat a következő napokban tárgyalóasztalhoz ül. Már csak az a kérdés, pontosan mi miatt.

forrás:http://hvg.hu/tudomany

Belépés or Regisztráció