Belépés

+36 30 495 5112 Élő segítségnyújtás az oldal alján!

Ezzel az ingyenes programmal megkap a Windowsban egy olyan funkciót, amit a Mac-felhasználók imádnak

A macOS egyik legszerethetőbb funkcióját, a fájlok előnézetét biztosító kis ablakot hozza el Windows 10-es gépekre egy most megjelent, ingyenes program. Főleg laptopról dolgozóknak jöhet jól, de a PC-seknek is érdemes kipróbálni.

A Windowsban való navigálás viszonylag egyszerű és nem okoz gondot, de ha valaki használt már Macintosh gépet, jól tudja, hogy a különféle gyorsgombok nagy segítséget jelentenek, főleg, ha az ember munkára is használja a masinát.

Egy ilyen funkció az a space billentyűvel előhívható kis előnézeti ablak, amely, mint neve is mutatja, anélkül enged betekintést a különböző fájlokba, hogy azokat ténylegesen megnyitná valaki. Ez a lehetőség eddig hiányzott a Windowsból, illetve az sem volt biztos, hogy valaha elkészül, így hivatalos megoldás (és más alternatívák) híján a közösség fejlesztette le azt.

A QuickLook névre keresztelt program a Microsoft Store-ból szerezhető be, ingyen, és ami a legjobb, semmiféle beállítási procedúrával nem fárasztja használóját, települése után azonnal munkára fogható. Minthogy az újdonság egy az egyben ugyanazt csinálja, mint a Mac gépeken használható előnézeti funkció, az irányítás tekintetében sincs változás, ugyanúgy a space gombbal hívható elő.

Ehhez nem kell mást tenni, mint a kívánt fájlra vinni az egeret, majd a szóközt megnyomva máris előhozható a kis ablak. Ha egy fotóra húzzuk a kurzort és így ütünk space-t, a kép egy alternatív felületen megnyílva betöltődik. Szerkeszteni, módosítani persze nem tudjuk, arra viszont tökéletes, hogy gyorsan ránézzünk.

A QuickLook ugyanígy alkalmas szöveges állományok, PDF-ek ellenőrzésére, gyors olvasására, főleg, ha laptopról dolgozik az ember, hiszen a kifinomultabb gesztusvezérléssel nem rendelkező gépek esetében különösen sok idő spórolható meg vele. Illetve azzal, hogy nem kell duplán pöccinteni a tapipadon, hiszen a space-t nyomogatva minden felugrik előttünk - akár egy film és zeneszám is.

A program egyedüli hátránya, hogy nem biztosít lehetőséget a gombváltoztatásra, azaz a szóközt nem állíthatjuk át mondjuk a ctrl-ra, de cserébe a legtöbb fájltípussal elboldogul.

forrás: http://hvg.hu/

Belépés or Regisztráció