Belépés

+36 30 495 5112 Élő segítségnyújtás az oldal alján!

Jegyezze meg a KaiOS nevét: ez az új operációs rendszer, amely ellepheti a mobilokat

Jegyezze meg a KaiOS nevét: ez az új operációs rendszer, amely ellepheti a mobilokat

A Google nemrég több mint 6 milliárd forint értékben szállt be egy alig egy éve működő cégbe. Nem csoda, néhány hónap alatt ugyanis 40 millió olyan mobilt adtak el, amin KaiOS fut operációs rendszerként.

Ha valaki azt kérné, sorolja fel az ember az általa ismert, mobilon futó operációs rendszereket, szinte biztosra vesszük, hogy az iOS-en és az Androidon kívül más nem hangzana el. Pedig a két óriásoin kívül is van még operációs rendszer, az egyik nevét viszont különösképp érdemes megjegyezni: KaiOS.

Az operációs rendszert készítő vállalat olyan fiatal, hogy még egy éves sincs: 2017-ben alapították. Azóta viszont komoly sikereket ért el, az elmúlt hónapokban ugyanis mintegy 40 millió olyan készüléket adtak el, amin ez a rendszer fut. Ezek az úgynevezett feature phone-ok, amelyek ugyan még nem a szó szoros értelmében vett okostelefonok, de azért többet tudnak a legegyszerűbb mobiloknál – interneteléréssel, navigációval, fényképezőgéppel rendelkeznek, sőt esetenként még alkalmazások is letölthetők rájuk. A KaiOS fut például a tavaly visszahozott Nokia 8810-esen is.

Ebben látott meg komoly potenciált most a Google, a cég ugyanis mintegy 22 millió dollárt (kb. 6,2 milliárd forint) fektetett a cégbe.

A KaiOS-telefonok képesek 4G/LTE-n és wifin keresztül is kommunikálni, de használható rajtuk a GPS is – ismertette a GSMArena. Ezek után nem csoda, hogy a Google is ott akar lenni a mobilokon, amit a befektetés után meg is fog tenni. A cég segítségével a KaiOS-en is fut majd a YouTube, a Google Térkép, működik vele a Google asszisztense és a keresés is.

Persze a technológia nemcsak a Google figyelmét keltette fel, a KaiOS-telefonokon ugyanis már ott van a Facebook és a Twitter is, a WhatsApp pedig hamarosan elérhetővé válik.

forrás http://hvg.hu

Belépés or Regisztráció