Belépés

+36 30 495 5112 Élő segítségnyújtás az oldal alján!

Hárommilliárdot lopott a Microsoft mérnöke

Nem sokáig élvezhette a 846 millió forintos luxusotthonát.

Előreláthatóan éveken át vendégeskedhet majd egy amerikai börtönben a Microsoft egyik volt szoftvermérnöke, az ukrán Volodymyr Kvashuk 2016 és 2018 között olyan 10 millió dollárral, jelenlegi árfolyamon bő 3 milliárd forinttal lopta meg a céget. A férfi a Microsoft webshopjának tesztelésével foglalkozott, így időnként rendeléseket adott le abban, hogy kipróbálja a működését.Ehhez a Microsoft dolgozói különleges felhasználói fiókokat használnak, így a leadott rendelések nem kerülnek ténylegesen feldolgozásra és kiszállításra. Viszont Kvashuk felfedezte, hogy a bolti egyenleg feltöltésére használható, virtuális ajándékkártyák esetében végigmentek a tranzakciók. Elsőként csak néhány videokártyát vásárolt ilyen módon a Microsoft számlájára, de később már tömegével vette az ajándékkártyákat, majd eladta azokat BitCoinért, és megpróbálta tisztára mosni a pénzt.

Az ügyész szerint Kvashuk jelentős kedvezménnyel kényszerült eladni a lopott ajándékkártyákat, így a 10 millió dolláros kár ellenére ténylegesen csak 2,8 millió dollár landolt nála. A pénzből többek közt 160 ezer dolláros Teslát és 1,6 millió dolláros luxusházat vásárolt magának. Pechjére az amerikai adóhatóság vizsgálatot indított a csodás vagyonosodását látva, így végül lebukott a kapzsi tolvaj, pedig nagyon igyekezett rákenni legalább a lopások egy részét a volt kollégáira.

A bíró döntése szerint a férfinak 8,3 millió dolláros kártérítést kellene kifizetnie, amire nyilvánvalóan nem lesz képes, még a luxusautójának és a luxusházának elárverezése után sem. Összesen tizennyolc rendben vádolták meg hétféle törvénysértéssel, a várhatóan több évnyi egyesült államokbeli börtönbüntetését követően pedig a tervek szerint visszatoloncolják Ukrajnába.

Forrás:https://www.origo.hu/

Belépés or Regisztráció