Belépés

+36 30 495 5112 Élő segítségnyújtás az oldal alján!

Netezz okosan, de óvatosan!

Ehhez nyújt segítséget a Telenor TudatosNet videósorozata, amely jó alapot ad a tanároknak, iskolásoknak és szülőknek, valamint minden érdeklődőnek a témában való elmélyüléshez.

A Telenor digitális oktatási programja, a HiperSuli a tanároknak, az iskolás gyerekeknek és a szülőknek is támogatást nyújt a digitális eszközök bevonásával, illetve a digitális térben folyó zökkenőmentes oktatáshoz, valamint a gyerekekre leselkedő internetes veszélyekkel kapcsolatban is tudatosító munkát végez. A cég munkatársai - külső szakértők bevonásával - 2015 óta dolgoznak a digitális oktatás elemeinek, módszertanának fejlesztésén, terjesztésén. A HiperSuli program támogatja a pedagógusok munkáját, tanári közösséget épít, valamint szupergyors Hipernet-hozzáféréssel segíti az iskolákat. Emellett az otthoni tanuláshoz is van ajánlata azok számára, akiknek otthoni mobilinternet-előfizetésre és eszközre van szüksége.
Az utóbbi hónapokban, a pandémia körülményei között, egyre több területen jutott (és jut ma is) a korábbinál sokkal nagyobb szerephez az internet. A bezártság miatt a gyerekek is intenzívebben neteznek, ráadásul nem csupán szabadidejükben, hanem kötelezően, iskolaidőben is. Ha pedig a vírus miatt online is tanulnak, minden eddiginél nagyobb segítséget nyújthatnak a különféle online platformok és oktatási alkalmazások.

A jelen körülmények között az iskolás korosztály digitális készségei jobban fejlődnek, mint korábban. Ez egyértelműen jó dolog. De vajon tisztában vannak-e a gyerekek, illetve a szülők az internetes élet veszélyeivel? A tapasztalat szerint egyáltalán nem.

A Telenor elhatározta, hogy segít az érintetteknek. Célja, hogy a tanárok, az iskolások és a szülők egyaránt sikeresen vegyék az akadályokat a 2020-2021-es tanévben. Ennek érdekében 12 részes animációs videósorozatot készített, amelyben a biztonságosabb internetezés alapjait mutatja be. A kisfilmek előismeret nélkül is könnyen érthetőek.
A TudatosNet videók első számú célcsoportját a felnőttek - szülők és (még) nem szülők, tanárok - képezik, de a videók hasznos információkkal szolgálhatnak a gyerekek számára is. A kisfilmek nézői megtudhatják, mi zajlik a digitális térben a gyerekkel, és arra is rámutatnak, miként tudja a felnőtt segíteni a gyerek biztonságos mozgását az online világban.A videók olyan aktuális témákat járnak körül, mint például a csevegőalkalmazások tudatos használata, az online zaklatás, vagy a digitális szülői felügyelet. Gyakorlati tanácsokat is adnak, például arról, hogyan lehet felismerni egy hamis profilt, mit lehet tenni a böngészés biztonsága érdekében vagy egy fiók feltörése esetén.
A TudatosNet videósorozattal a Telenor szeretne több támogatást nyújtani a szülőknek. Fontos, hogy a felnőtt generáció megértse, mi zajlik a digitális térben, milyen hatások érhetik ott a fiatalokat. A szülő csak így járulhat hozzá, hogy gyereke biztonságosan mozogjon az online világban. A gyerek ugyanis - természetes módon - ott akar lenni a digitális térben. A pandémia idején nincs is más választása. A teljes eltiltás az internettől tehát semmiképpen sem járható út.A Telenor HiperSuli programja és TudatosNet videósorozata sokat segít abban, hogy a felnőtt és a gyerek partnerként, tudatosan kezelje a témát, együtt állapodjon meg a szabályokról, és mindenki hatékonyan és biztonságosan mozoghasson a digitális térben.
Egy kezdeményezés sikerét alapvetően az jelzi, ha sokan, megelégedéssel kapcsolódnak be a programba. A HiperSuliban részt vevő iskolák, illetve tanárok szép száma tehát jó visszajelzés a Telenornak. Emellett az infokommunikációs szakma is felfigyelt a programra: az IVSZ 2020-ban "A digitális oktatás nagykövete" kategóriában Koren Balázs matematikatanárnak, a HiperSuli szakmai vezetőjének ítélte a nívós Gyurós Tibor-díjat.

Forrás:https://computerworld.hu/

Belépés or Regisztráció