Belépés

+36 30 495 5112 Élő segítségnyújtás az oldal alján!

Milyen internetet ígérnek Elon Musk műholdjai?

A kiválasztott szerencsések már tesztelhetik a Starlink műholdak által kínált internetet, és bár induláskor még nem volt túl erős a szolgáltatás, az újabb próbálkozók már egész korrekt teljesítményről számolnak be.

Elon Musk többször nagyította már fel az általa alapított cégek érdemeit, és arra is akad példa, hogy egészen egyszerűen füllentett egy tisztességeset, de egyelőre úgy néz ki, hogy a kezdeti döccenések után a SpaceX által folyamatosan bővített Starlink műholdas internethálózat beváltja a hozzá fűzött reményeket. Amerikában és Kanadában kezdték meg a hálózat tesztelését, most pedig befutottak az első mérési eredmények.A SpaceX egy legfeljebb 16 milliárdos támogatásra jelentkezett az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottságnál (FCC), melyre elmondásuk szerint azért van szükségük, hogy hat millió otthon és vállalkozás számára teremthessenek szélessávú internetet, melyekben jelenleg nem elérhető ez a lehetőség. A cég a támogatás kérvényezésekor arra hivatkozott, hogy első tesztjeik során a Starlink műholdak 102Mbps és 103Mbps közötti letöltési sebességet, valamint 40,5Mbps és 42Mbps közötti feltöltési sebességet produkáltak, mindezt 18-19 milliszekundumos késleltetéssel - ezek persze a cég által közölt adatok, de tesztelők által mért sebességek sem sokkal maradnak el ezektől. Ez jócskán meghaladja azt a sebességet, melyet egyéb műholdas internetszolgáltatók biztosítanak.

Jelenleg 775 Starlink szatelit kering Föld-körüli pályán, melyet a cég 12 ezerre szeretne bővíteni, de már benyújtotta kérvényét az FCC-nek, hogy a későbbiekben ezt a számot 30 ezerre tornázhassák fel. Emellett azt is kérvényezték, hogy 5 millió vevőegységet is legyárthassanak, mivel az eredetileg tervezett egymilliós tervnem lesz elegendő, hiszen csak a tesztidőszakban 750 ezren jelezték, hogy érdekli őket a Starlink, és messze még a projekt teljes kifutása. A szolgáltatás sikerét azt is mutatja, hogy nem csak magánszemélyek, de vidéki önkormányzatok is jelentkeztek, hogy érdekli őket a műholdas internet, ugyanis a hagyományos megoldásokkal sokan képtelenek szélessávú internetet elérni.

A legnagyobb gond a jelek szerint nem az, hogy a Starlink nem váltja be a hozzáfűzött reményeket, hanem hogy a vevőegységek gyártása meglehetősen lassan halad. Az FCC-nek benyújtott dokumentumban a vállalat arra is utalást tesz, hogy csak most szeretnének átállni azon terminálok tömeggyártására, melyekkel egyáltalán elérhető a szolgáltatás. Ezt erősíti meg az is, hogy a LinkedInen feltűntek olyan SpaceX Starlink álláshirdetések, melyekben a tömeggyártáshoz és a teszteléshez keresnek munkatársakat.

Forrás:/computerworld.hu

Belépés or Regisztráció