Belépés

+36 30 495 5112 Élő segítségnyújtás az oldal alján!

trend az idősebbek is rákaptak a netezésre

Egy év alatt egyharmadával nőtt az internetet rendszeresen használó hatvan év felettiek száma, amiben nagy szerepe van az új eszközök könnyű kezelhetőségének is.

Az idősebb generációk hosszú időn keresztül makacsul ellenálltak az internet hódításának, mindig a messze legalulreprezentátabb réteget képviselték az internethasználók között. Az NMHH nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatása szerint ez erősen változóban van. Még néhány évvel ezelőtt is a 65 és 74 év közötti magyar polgárok 75-80 százaléka mondta, hogy soha életében nem internezett, miközben ugyanez az arány például Szlovákiában és Csehországban 50 százalék körül volt. Akkoriban a tapasztalat hiánya és a tájékozatlanság volt a két legfőbb oka az internet használatától való tartózkodásnak. A legújabb felmérés szerint viszont 2017-re 44 százalékra nőtt azon idősek aránya, akiknél valamilyen formában a mindennapok részévé vált az internethasználat. (2016-ban 33 százalékról volt ez elmondható.)

A kutatásból az is kiderült, hogy az idősek körben az internetezés elsősorban anyagi, és csak másodsorban kulturális kérdés. Azok a hatvan éven felüliek használják leginkább a világhálót, akik jól felszerelt háztartásban élnek és a mobiltelefonáláshoz okostelefont kezdtek el használni a közelmúltban. Azok is nagyobb eséllyel kezdenek el internetezni, akik iskolázottabbak, kedvezőbb infrastruktúrájú és helyzetű földrajzi helyeken és nem egyedül  élnek, ám a legerősebb hatása a család egy főre jutó havi jövedelmének van. Ez a hatás annyira erős, hogy – a legfeljebb 8 osztályt elvégzőket kivéve – iskolázottságtól függetlenül is sokkal nagyobb arányban léptek be az online világba a jobb anyagi helyzetű idősek, mint a kevesebb pénzből gazdálkodók.

Az idősebbek meghódításában több tényező is szerepet játszott. Az egyik, hogy mind elterjedtebbek és megfizethetőbbek lettek a könnyen megtanulható és kezelhető táblagépek és okostelefonok – ezeken keresztül már sokkal szívesebben próbálkoznak, mint hagyományos számítógépen. Nem véletlen, hogy egy év alatt megduplázódott az okostelefont használó idősek aránya, bár ők még mindig csak kisebbséget (28 százalékot) jelentenek korcsoportjukban. A másik fontos tényező az lehet, hogy az eszközök segítségével egyszerűbb és olcsóbb a távol (esetleg külföldön) élő családtagokkal való közvetlen kapcsolattartás. Ennek jele, hogy a Skype-használat már hosszú ideje legalább annyira jellemzi a 60 év felettieket, mint a fiatalokat.

Ami használati szokásaikat illeti, az idősek minden tevékenységet a többieknél valamivel kisebb arányban végeznek, kivéve az általános böngészést. Kétharmaduk Facebook-felhasználó, felük használ valamilyen chat-programot, 40 százalékuk pedig  Youtube-ot is rendszeresen nézi.

Az MNHH szerint azért is különösen örvendetes az idősebbek bekapcsolódása a digitális világba, mert pontosan az ő életminőségüket javíthatja nagymértékben az internet: áthidalhatja a fizikai távolságot, kiválthatja a cipekedést, az elektronikus ügyintézés pedig a hosszú várakozásokat spórolhatja meg.

http://jovokep.co.hu

Belépés or Regisztráció