Belépés

+36 30 495 5112 Élő segítségnyújtás az oldal alján!

Kapálózik az Intel a laptoppiacon

Átlépte az 5 GHz-es turbóhatárt a legerősebb újdonságaiban.

A héten megjelent AMD Ryzen 4000 központi egységek óriási fordulatot hoztak az erős laptopokba tervezett processzorok piacán: egyszálas teljesítményre egy szinten vannak az Intel termékeivel, többszálas teljesítményben némileg verik azokat, és minderre ráadásul szignifikánsan alacsonyabb fogyasztás és melegedés mellett képesek.A kellemetlen fejleményre reagálva az Intel jobb híján most bemutatta a rivális Comet Lake-H termékcsaládjába tartozó Core i5 / i7 / i9 processzorait. A termékek továbbra is 14 nm-esek, lényegében a 2015-ös megoldásainak ötödszörre újramelegített kiadásai, ennek megfelelően pedig nem kell sok előrelépésre számítani. A TDP-jük is maradt 45W, az egyetlen érdemi újításukat a 2933 MHz-es DDR4 memória támogatása jelenti, a tavalyi processzorok csak 2666 MHz-ig kezelték a RAM-ot.Összehasonlítási alapul az AMD Ryzen 4000 széria tagjai 35W TDP-vel rendelkeznek, 3200 MHz-ig támogatják a DDR4, és 4266 MHz-ig az LPDDR4 memóriát.Az Intel azzal büszkélkedik a Comet Lake-H termékek kapcsán, hogy a Core i7 és Core i9 processzorokkal sikerült átlépnie az 5 GHz-es határt a legfeljebb két magra vonatkozó turbó órajellel.

hiszen az órajel emelése minimális pluszteljesítmény mellett jelentősen megugró fogyasztást és melegedést eredményez, ráadásul a laptopok oroszlánrésze a hűtési teljesítmény limitáltsága miatt csak rövid ideig lesz képes fenntartani a rendkívül magas frekvenciákat, utána muszáj lesz visszaszedniük a tempóból a túlmelegedés elkerülése érdekében. Ez a probléma már a tavalyi processzoroknál is látványos volt.

Sajnos nem világos, hogy az új termékek teljesítményre mennyi tényleges plusz tudnak letenni az asztalra a tavalyi modellekhez képest, csak a független tesztekből derül majd fény a rejtélyre. Az Intel sajtónak szánt anyagaiban lévő gyári összehasonlítások teljesen irrelevánsak és használhatatlanok.

Az Intel nem kívánta firtatni, hogy mit tudnak az új termékei a tavalyiakhoz, továbbá az AMD Ryzen 4000 processzorokhoz képest.

Forrás:https://www.origo.hu/

Belépés or Regisztráció